Kako sta povezana zlato in cena


zlato cena

Zlato cena je odvisna od več parametrov. Zlato se kupi za dolgoročno naložbeno investiranje takrat, ko je njegova cena nizka in se ga lahko proda, ko je visoka, saj tako ustvarite dobiček za sebe in ohranite svoja sredstva dolgoročno. Naložbeno zlato cena je bistveno višja od zlatega nakita, ki ima največkrat manj karatov, kot naložbene palice ali kovanci. Cena zlata v kriznih časih izjemno niha in je lahko priložnost za tiste, ki z njim trgujejo in želijo zaslužiti. Dolgoročno vlaganje pa bolj gleda na vrednost zlata, kot na ceno samo.

Zlato cena in njegova vrednost

Zlato cena niha v nestabilnih časih kar močno. Nekateri izkoriščajo tak trend za kupovanje zlata, ko ima nizko ceno, saj ga dejansko takrat vsi prodajajo. Trenutno smo v trendu padanja cene. Začuda zlato prodajajo velike korporacije, banke in države, česar v krizi ni bilo pričakovati.  Nekatere države so prodale celo svoje zlate rezerve, kar je težko razumljiva poteza, med njimi je tudi Slovenija. Ko se to dogaja, se je za zamisliti, v katero smer gre ekonomija in kakšno strategijo bodo ubrale države. Če nekomu to uspe predvideti, je korak pred vsemi in lahko veliko zasluži prav v kriznih časih.

Vrednost zlata ni enaka ceni. Zlato ima že zadnjih nekaj tisoč let naraščajočo vrednost, postopoma se dviguje, zato je zelo varno kot naložba in za zavarovanje lastnega premoženja. Dokler so bile valute vezane na zlato, to je bilo do leta 1971, ko se je Ameriški Dolar razvezal od vrednosti zlata, so imele tudi valute neko vrednost. Če ne bi bilo finančnega orodja, ki so ga izumili finančniki in mu rečemo inflacija, bi ravno tako njihova vrednost ostajala enaka ali bi naraščala, kot zlato. Odvisno je od gospodarstva. Tako pa inflacija uniči vrednost denarja v času medtem, ko zlato inflacije ne pozna.

Zlato cena njegova je odvisna od manipulacij

Zlato cena je zanimiva s tega gledišča, da dejansko ima zlato vrednost po vsem svetu enako. Ni pomembno, ali ga imate nekje v pragozdu ali v mestu, ni pomembno v kateri državi ste in kdo ste, vrednost je enaka. Tudi cena je enaka, kar je posebnost zlata prosti srebru ali bakru in dragim kamnom. Njegova vrednost pa že od nekdaj, od kar so ga ljudje priznali za najdražjo in najbolj vredno kovino na svetu, samo počasi a vztrajno narašča, kar povzročata ponudba in povpraševanje. Večje, kot je povpraševanje, večja je cena zlata, ki lahko vrednost zlata precej preseže, kar se je v tej krizi tudi zgodilo pred kratkim. Če se to zgodi, potem lahko pričakujete, da bo nenadoma zlato cena padla čez noč in tudi je, ker je bila cena prenapihnjena in zmanipulirana.

Skrivnost uspeha, da nekdo zasluži, je v tem, da kupi zlato, ko ima nižjo ceno, počaka, da cena zraste in ga proda tik preden začne padati. To je izjemno težko predvideti, kdaj je tisti najvišji vrh, nihče na tem svetu ne ve, kdaj bo cena začela padati in v kolikšnem času ter za koliko. Nekateri iz izkušenj približno predvidijo in imajo kar lepe zaslužke. Namen zlata pa dejansko ni v tem, da bi z njim služili na kratek rok ampak je kot dolgoročna naložba za ohranjanje vrednosti premoženja.

Zlato cena je precej odvisna tudi od manipulacij najvišjih institucij in vlad ter velikih podjetij ter bank. Ti veliki investitorji v času krize pokupijo vse zlato, kateremu potem zaradi pomanjkanja močno naraste cena. Padati pa cena začne takoj, ko ga začnejo veliki igralci prodajati, včasih predvideno, največkrat pa ne, saj gre očitno za neke vrste dogovarjanj, ker je opaziti, da vsi počnejo podobno ali celo enako in ob istem času. Kaj je v ozadju, je težko reči, saj bolj ugibamo, ker tovrstne informacije niso na voljo za javnost.

Država skuša največkrat odkupiti delnice zlatih rudnikov ter nato napihne njihovo vrednost, s tem se tudi napihne cena zlata.

Zlato cena za navadne smrtnike

Zlato cena za nas, ki smo manjši vlagatelji je pomembna, da kupimo naložbeno zlato v ploščicah ali kovancih. Najbolj se priporočajo zlate ploščice (palice), pri katerih je težko goljufati, saj morajo imeti urejeno dokumentacijo ter žige kovnic z datumom in čistostjo zlata ter težo. Takšno zlato je najbolj vredno in tudi cenjeno.

Zlato cena se dnevno določa na borzah in je to ceno potrebno spremljati. Sami se odločite, ali je za vas sprejemljiva, ali je visoka. Če vam nekdo ponudi zlato po zelo ugodni ceni, je to zelo sumljivo. Če ni ravno v veliki stiski in želi zlato res takoj prodati, samo da ga proda, potem nekaj ni v redu. Cena zlata ne sme dosti odstopati od borzne cene. Se pa razlikujeta nakupna in prodajna cena zlata. Če prodajate zlatarjem, bodo vedno za zlato dali nekaj manj denarja, približno dobrih 10 %.

Zlato cena se lahko od zlatarja do zlatarja tudi razlikuje celo za 30 %, kar je veliko in se je res dobro pozanimati, kakšna je dejanska cena na borzah ter jo primerjati z več odkupovalci zlata. Nikoli zlata ne prodajte ali kupite na prvo žogo od prvega ponudnika, saj gre za resno, dolgoročno investicijo, ki je lahko bogat vir vaše pokojnine v prihodnje.

Zlato cena je odvisna od čistosti zlata

Zlato cena je najvišja, če kupite naložbeno zlato z označbo 999,9 ali 1000, kar pomeni, da gre za čisto zlato brez primesi. Najčistejše zlato je v zlatih palicah, ki so na voljo že od 1 grama naprej do kilograma. Za običajne male investitorje je dobro, da kupijo zlato, ki ne presega teže 37 gramov, saj ga je drugače težko prodati, ne da pa se ga razpoloviti ali razkosati, saj običajno nekoliko zgubi na ceni zaradi tega. Večina pa ga ne bi niti hotela kupiti.

Zlato cena je visoka tudi, če imate v lasti surovo kepo zlata, ki še ni obdelana, kar je zelo težko dobiti in dosegajo kar visoke cene. Če do naložbenega zlata ne pridete zaradi pomanjkanja ali visoke cene, lahko kupite tudi nakit, ki naj ima karseda največ karatov je možnih.

Vsekakor pa ne priporočamo nakupa zlata takrat, ko so cene visoke. Bolje je počakati malo, saj vedno pride obdobje, ko cena pade.

Zadnji prispevki