Vrednost zlata in njegovo nihanje na trgu


vrednost zlata

Splošno znano je, da vrednost zlata na trgu ves čas niha. Prav tako je zelo težko 100% napovedati kakšne bodo vrednosti zlata v prihodnosti. Strokovnjaki in trgovci iz tega področja za lažje napovedovanje vrednosti zlata na trgu, uporabljajo metodo tehnične analize. Ta temelji na napovedovanju smeri gibanja tečajev v prihodnosti, glede na tržne informacije iz preteklosti. Med tržnimi podatki, ki so najbolj pomembni za napovedovanje rasti in padanja vrednosti na trgu sta cena zlata in promet določenega obdobja. Neglede na to kako cena zlata in drugih dragih kovin na trgu niha, pa je dobro poznati osnovne mehanizme, ki nanjo vplivajo. V nadaljevanju se bomo zato osredotočili predvsem na to kakšne vrednosti zlata je priporočljivo kupovati v času kriz, kako se v takšnih časih vrednosti zlata giblje in kaj lahko naredimo z domačim zlatim nakitom v primeru finančne stiske.

Kakšna je priročna vrednost zlata za nakup?

Zanimivo je dejstvo, da dandanes v svetu ni več denarja, katerega vrednost je krita z zlatom. Na žalost se vse premalo ljudi zaveda dejstva, da je papirnati denar le valuta, ki dejansko nima lastne vrednosti. Ravno zato vrednost zlata, kljub svojemu nihanju ostaja najbolj zanesljiva valuta. Dejstvo, da smo v preteklosti izdali kar 4500 papirnatih valu, ki so vse propadle, še dodatno podpira izjavo, da je zlato ena najvarnejših naložb.

Naložba v majhnih količinah zlata je najboljša investicija prav zato, ker vam je v nujnem primeru vedno na voljo za prodajo. V skrajnem primeru, če bi se denarni sistem sesul, pa vam majhne zaloge v zlatu lahko služijo kot »zlata rezerva«, ki jo lahko odlično uporabite za kupovanje dobrin. V nasprotju s prej povedanim, pa investicija v večje količine zlata npr. kilogram težke zlate palice, bolje ohranja vaše premoženje. Znanje o tem, kakšne količino zlata kupiti glede na vaše zmožnosti,  vam bo v času osebne ali svetovne krize v veliko pomoč. V časih kot so trenutni, vam zato ne priporočamo, da bi prodajali velike količine zlata, ki imajo veliko vrednost, saj boste pri tem imeli večje izgube. Vredno si je zapomniti, da zlato večjih vrednosti ohranja v ohranja vaše premoženje, med  tem ko zlato manjših vrednosti omogoča nakup potrebnih surovin v času izrednih razmer kot so vojna, družbeni zlomi ali naravne katastrofe. Prednost nakupa majhnih količin zlata bi se pokazala tudi v primeru ukinitve gotovinskega plačevanja in prehoda na strogo plačevanje s kartico. V tem primeru je veliko bolj pomembno, da imate na zalogi nekaj gramov zlata, ki ga lahko zamajate za potrebščine. Zapomnite si, da v času kriznih situacij velikokrat preidemo na blagovno menjavo, blago za zlato.

Vrednsot zlata v času gospodarskih in korona krize

Podobno kot v zadnji gospodarski krizi, ki je bila v Sloveniji predvsem v letu 2007, tudi trenutna korona kriza vpliva na poraslo vrednost zlata v zadnjem letu. Zlato, ki velja za zelo stabilno investicijo, je v času kriz kot je trenutna, varno zatočišče za investitorje. V času ko valute kot sta britanski funt in dolar padajo, ko naftna industrija beleži padanje vrednosti nafte, vlagatelji svoje upe upirajo v naložbeno zlato. V avgustu 2020, po nekaj mesecih od izbruha virusa, je vrednost zlata prvič v zgodovini presegla 2000 ameriških dolarjev na 31,1g ali unčo zlata. Razlog za rast vrednosti zlata na trgu v zadnjem letu je poleg prej omenjene krize, tudi posledica velikih finančnih stimulansov centralnih bank in držav ter dolgo pričakovano ekonomsko okrevanje po zadnji gospodarski krizi. Investicijske banke kot so Wall Street Journal,Reuters in Bloomberg predvidevajo, da bi se lahko v zadnjih mesecih leta 2020 in začetku prihodnjega leta, vrednost zlata še bolj povišala. Razlog za to naj bi bile poleg pandemije tudi ameriške volitve za predsednika, ki vsakič povzročijo nihanja na trgu, to posledično privede v negotovost, ki pa na koncu vpliva na kupovanje in vrednost zlata. Veliko investicijskih bank je mnenja, da bo v prihodnosti vrednost zlata naraščala tudi zaradi političnih napetosti med ZDA in Kitajsko, saj te še nista dosegli sporazumna področju trgovanja. Iz zgoraj naštetih podatkov lahko vidimo, da vrednost zlata močno niha glede na svetovno politično dogajanje, zato je zelo dobro, če poleg finančnih trgov spremljate tudi trenutno politično dogajanje.

Kaj pa vrednost zlata, ki ga doma hranimo kot nakit?

V času kriz se ljudje posegajo tudi po prodaji svojih »prihrankov« v obliki nakita. V primeru, da doma hranite lasten zlat nakit in se zanimate za njegovo prodajo vam svetujemo, da se najprej pozanimate o tem koliko je okvirno vredno vaše premoženje v nakitu. Pred odhodom k zlatarju si lahko okvirno  izračunate ocenite vrednost s tem, da jo primerjate s trenutno ceno zlata za gram na borzi.  Če za primer vzamemo, da je to 42,00 evrov/gram, lahko sklepamo da bo odkupna cena, ki je vedno nižja, znašala okoli 37,00 evrov za gram čistega zlata. Zavedati se morate, da bo odkupna cena za zlat nakit vedno manjša, saj mora trgovec kupljeno zlato poslati v kovnico, ki je certificirana, kar mu vzame del dobička. Nakit, ki ga tako prodamo se potem največkrat predela v zlate palice ali kovance, ki so likvidni. Zavedati se morate, da na tak način ne boste rešili vaše finančne stiske v celoti, vseeno pa se glede na količino zlatega nakita, ki ga hranite doma, lahko pogajate za zmeren zaslužek.

Neglede na to kaj prinaša prihodnost zlato ostaja in verjetno vedno bo ostalo eno najbolj stabilnih naložb v finančnem smislu. Pri investiciji v zlato bo vedno prisotno nihanje, ki bo posledica političnih in drugih dogajanj po svetu. Za to, da bo v negotovi prihodnosti za vas in vašo družino dobro poskrbljeno, pa vam svetujemo, da se opogumite in tudi sami investirate v zlato. Šele v kriznih časih boste zares začutili kako veliko vrednost ima zlato.

Zadnji prispevki