Vrednost kriptovalut kot naložbe, se skirva v dobrem poznavnaju sistema


vrednost kriptovalut

Kriptovalute ali t.i. svetovni finančni fenomen 21. stoletja, že od svoje iznajdbe naprej, ljudi deli na posameznike, ki nanje brezpogojno prisegajo in tiste, ki jih tovrstne novodobne inovacije ne zanimajo ali pa so do njih skeptični. Prepričani smo, da je tudi vam omenjeni izraz že kdaj »prišel v uho«, niste pa se poglabljali v celoten sistem, ki poteka v ozadju kriptovalite. Vrednosti te digitalne denarne valute poznajo le redki, predvsem tisti, ki se z njimi vsakodnevno poslovno srečujejo. To so banke, napredna podjetja in vlade, ki vrednost kriptovalut vidijo kot priložnost za finančno modernizacijo in naložbo v neizbežno prihodnost, ki nas najverjetneje čaka v naslednjih nekaj desetletjih. Z namenom, da tudi sami spoznate pravo vrednost kriptovalut, se bomo v nadaljevanju članka seznanili z osnovnimi pojmi, ki vam bodo pomagali bolje razumeti to področje.

Osnovni pojmi, ki jih kot imetnik kriptovalut morate poznati

  • »ROJSTVO« KRIPTOVALUT

Naj vam izdamo, da so kriptovalute nastale čisto nenačrtno, njihov izumitelj Satoshi Nakamoto, jih je zasnoval kot postranski konstrukt digitalnega denarja. Največja vrednost kriptovalut je v tem, da je izumitelju uspelo zasnovati digitalni denarni sistem, ki ni bil snovan centralizirano. Veliko njegovih predhodnikov se je zavedalo, da bo digitalni denar naslednja nova inovacija na področju financ, ga niso znali skonstruirati tako, da bi se vrednost kriptovalut spreminjala brez osrednjega organa. Satoshiju je kot prvemu uspelo vzpostaviti t.i. enak-z-enakim sistem, ki posamezniku omogoča nemoteno izmenjavo datotek kriptovalute. Vrednost takšnega načina trgovanja z digitalnim denarjem, ki na nek način temelji na principu »nezaupanja«, kot ga je poimenoval njegov ustanovitelj, podstropno spoznava vse več ljudi.

  • KAKŠNA JE DEFINICIJA KRIPTOVALUT? VREDNSOT VNOSOV RES LAHKO ENAČIMO VNAŠANJEM FIZIČNEGA DENRJA IN KOVANCEV NA BANČNI RAČUN ?

Kriptovaluta ni nič drugega kot omejen vpis v podatkovno bazo. To pomeni, da za vpis potrebujete izpolnjevati določene pogoje, s katerimi se morajo strnjati tudi ostali udeleženci sistema. Torej se v osnovi postopek veliko ne razlikuje od transakcije denarja na bančni račun, pri katerem pod posebnimi pogoji poteka vnašanje informacij v bazo podatkov. Bistvo vsakega denarnega sistema ne temelji na ničimer drugem, kot zbiranju množice podatkov o transakcijah, bilancah in računih.

  • KAKO DELUJE SISTEM KRITOVALUT? VREDNOST LE-TEH SE SKIRVA V POZAVNAJU PRODOBNOSTI

Mogoče je lahko razumevanje sistema za laika ali nekoga, ki je šele odkril pravo vrednost kriptovalut, nekoliko zakompliciran. A verjamete, da boste s njegovim poznavanjem postali eden redkih ljudi, ki dejansko razume delovanje tovrstnega sistema. Celotno razlago bomo poenostavili, tako da vam ni potrebno skrbeti, da bi se med branjem izgubili. No pa začnimo.

Razumeti morate, da je za vzpostavitev kakršnegakoli digitalnega elektorskega denarnega sistema potrebna izgradnja mreže, vodenje transakcij, bilanc in računov. To vlogo v večini primerov prevzame register v centralnem sistemu, ki na ta način preprečuje t.i. dvojno porabo sredstev. To pomeni, da centralni sistem deluje kot neke vrste nadzornik, ki preprečuje, a bi stranka lahko dvakrat porabila isti denar. V primeru trgovanja s kriptovalutami pa takšnega strežnika oz. posrednika ni, zato si mora vsak član mreže sam zapisovati in nadzorovati vsake še tako majhne transakcije, saj drugače celoten sistem ne deluje. Na tak način se preprečuje dvojna poraba sredstev in potrjuje veljavnost sklenjenih poslov. Vrednost kriptovalut oz. transakcij, ki jih udeleženec vodi čisto samoiniciativno, se izkaže kot zelo dobra za tiste posameznike, ki si želijo dober pregled in lastno aktivnost pri upravljanju s svojimi financami.

1.) VREDNSOT KRIPTOVALUT JE POTREBNO VODITI V EVIDENCI

Ključ Satoshijevega odkritja se skriva v skrbnem vodenju lastnih transakcij, ki za svoje nemoteno delovanje potrebujejo absolutno strinjanje vseh tistih, ki so v ta sistem vključeni. V primeru, da se uporabniki ne strinjajo v eni sami transakciji, pa četudi je še tako majhni, je sistem popolnoma uničen. Ravno zato, so le redki verjeli v dejanski uspeh sistema kriptovalut. Vrednost sistema, ki za svoje delovanje ne potrebuje osrednjega nadzora, je zato s strani finančnih strokovnjakov še toliko bolj velika.

2.) POTEK TRANSKACIJE

Oglejmo si sistem, ki deluje v ozadju kriptovalut. Vrednost kriptovlute kot je npr. Bitcoin je zabeležena v sistemu mreže uporabnikov. Vsak od teh pri sebi ves čas beleži celotno zgodovino transakcij in bilanco posameznega računa. Vsak prenos se zapiše v obliki datoteke, kot na primer: »Miha je dal x bitcoinov Anji«, nujno pa to transakcijo spremlja Mihov podpis v obliki zasebnega ključa. Prenos transakcije zazna celoten sistem, njena potrditev pa pride s časovnim zamikom. Ravno potrditev prenosa transakcije pa je najbolj pomemben del sistema kriptovalut. Vrednost, ki jo nosi kriptovaluta se prenese šele takrat, ko je ta zares potrjena. V času čakanja na potrditev transakcije ta velja za nepotrjeno in se jo lahko ponareja. Ko pa je transakcija potrjena, avtomatično z njo ne moramo več opravljati in se zapiše v zgodovino prenosov, ki postane del t.i. blokchaina. Tukaj moramo nujno dodati, da potrditev transakcije lahko opravljajo izključno t.i. »rudarji«, ki prenose označijo kot zakonite in jih na ta način širijo po mreži uporabnikov.

3.) KAKO NA VREDNOST KRIPTOVALUT VPLIVAJO »RUDARJI«

Verjetno se sprašujete kdo so t.i. »rudarji« in kako oni vplivajo na vrednost kriptovalut, zato vam bomo na kratko razložili njihovo vlogo. »Rudar« lahko postane kdorkoli, ki vloži nekaj dela na računalniku v obliki iskanja verig (produktov kriptografske funkcije). To pomeni, da »rudarji« med seboj tekmujejo v tem kdo bo hitreje rešil kriptografko sestavljanko. Za nagrado si ta lahko zgradi blok, ki ga doda v blockchain. Na ta način ti preprečujejo, da bi prihajalo do zlorab ali pa da bi eden od udeleženih prevladal.

Upamo, da smo vam z vsebino tega članka pomagali na poti do vaše finančne neodvisnosti. Naj vam novo pridobljene informacije služijo kot iztočnica v procesu raziskovanja širokega področja kriptovalut. Vrednost, ki jo finančnemu svetu prinaša ta virtualna valuta, pa naj ne ostane zakopan zaklad vašega osebnega uspeha. Napoleon Hill, znani pisatelj na področju osebne rasti, bi na tem mestu najverjetneje rekel: »Cenite svojo vizijo in svoje sanje, saj so otroci vaše duše in zemljevid do cilja.«

Zadnji prispevki