Srebro je dobra investicija za prihodnost


srebro

Tako kot zlato, je tudi srebro že dolgo znano kot odlično sredstvo za izdelavo nakita, hkrati pa se ga lahko uporablja tudi kot monetarno sredstvo. Velja za eno prvih kovin iz katerih so izdelovali kovani denar. Njegova latinska oznaka – Argentum, je dala ime Argentini. Predelava rude, ki je vsebovala srebro, se je prvič začela 2500 pr. n. št. na območju Turčije. Na svetu se nahaja zelo malo rudnikov srebra, zato ker je velik delež srebra pridobljen kot stranski produkt pri pridobivanju svinca, bakra in zlata.

Srebro in njegove lastnosti

Deluje dezinfekcijsko, med vsemi kovinami ima največjo prevodnost toplote in elektrike, je močna vez med titanom in jeklom, je znan po visoki prožnosti in mehkobi. Zaradi omenjenih lastnosti se že od leta 1813 uporablja v industriji. Največ se ga uporablja za izdelovanje nakita, pribora, v elektroniki, optiki, medicini, nahaja pa se tudi v katalizatorjih, farmacevtskih izdelkih, v raznih strojih, uporablja pa se ga tudi pri letalski in pomorski gradnji. Včasih je bil največji porabnik srebra fotografski sektor, v času digitalizacije, pa izgublja svoj delež. Zaradi svojih dezinfekcijskih lastnosti, pa ga vedno bolj uporabljajo v medicini. Že v preteklosti so uporabljali obliže z dodatkom srebra, da bi s tem preprečili nastajanje škodljivih bakterij. Dodaja pa se ga tudi v vodne filtre, saj lahko v določeni meri nadomesti uporabo klora. Medtem ko poskrbi za zmanjšano rast bakterij v vodovodnih sistemih, se tudi podaljša pitnost vode. Že od nekdaj pa se srebro uporablja tudi pri izdelavi premazov za okna in ogledala. S tem, ko se na okensko steklo nanese plast srebra, se zagotovi, da je uhajanje žgočega sonca skozi okno minimalno.

Je lahko srebro dobra naložba?

V primerjavi z zlatom, naj bi imelo srebro boljšo prihodnost, saj je zelo poceni, hkrati pa ima zelo omejene zaloge. Sicer pa naj bi veljalo za odličen nadomestek za zlato v smislu denarja, kar bo še pomebnejše za vlagatelje v prihodnosti, vsaj z vidika varnosti in likvidnosti. Strokovnjaki pravijo, da se srebro kupuje zaradi finančne varnosti, oziroma zato, da se zaščiti premoženje. Saj tako, namesto denarja na banki, varčujete plemenito kovino. Pri nakupu srebra, pa je cilj enak, kot pri nakupu zlata, to je povečanje začetnega kapitala, oziroma ohranjanje nakupne moči. Slednje pa je lahko učinkovito le, če se vrednost srebra dvigne za enak procent, kot pa je inflacija v tekočem letu. Srebro ima kot investicija velik potencial, saj je zelo pomembna kovina, ki se jo veliko uporablja v industriji, njene zaloge pa so zelo majhne. Analitiki pravijo, da ima srebro veliko potencial za naslednjih 20 let. Pri nakupu srebra se plača 20 % DDV, ki ga trgovec pri nakupu odbije, okupno ceno pa določi glede na trenutno borzno ceno, zmanjšano za določen odstotek. Če to žlahtno kovino kasneje prodate fizični osebi, boste dobili boljši izkupiček, kot pa če prodate trgovini, ki se ukvarja z odkupom plemenitih kovin. Prodaja katerekoli plemenite kovine uradnemu prodajalcu, je najslabša izbira, saj vam bo vedno postavil tako ceno, da bo tudi on imel dobiček, s tem da si tudi pokrije stroške poslovanja. Ali je srebro dobra naložba, je odvisno tudi od tega, kolikšno vsoto želite investirati, ali se boste odločili za naložbene palice ali kovance in pa tudi, kako težke srebrne izdelke boste kupovali. Analitiki pravijo, da se pričakuje rast vrednosti srebra, zato se velikim vlagateljem svetuje investicija vsaj za 10 let. Trenutne izredne razmere zelo koristijo cenam plemenitih kovin. Tako kot zlato, je tudi srebro za vlagatelje varno zatočišče, v primeru, da pride do težav v finančnem sistemu. Zelo zanimiv podatek je, da je v 5 letih pridobilo 92 % na svoji vrednosti, v naslednjih dvajsetih letih pa se pričakuje, da bo pridobilo 496 %. Strokovnjaki pravijo, da je danes ta plemenita kovina zelo dobra naložba, če ne še celo boljša kot zlato. Vsaj tako kažejo trenutno analize.

Je boljši nakup naložbenih palic ali naložbenih kovancev?

Razlika v ceni za palice in kovance je zanemarljiva. Pri nakupu naložbenega srebrnika, se osredotočajte na ceno, saj cenejši kot je kovanec, več srebra boste imeli v lasti. Določeni srebrniki imajo zaradi majhne naklade večjo ceno. Zato se svetuje, da večino vaše zaloge sestavljajo najcenejši naložbeni kovanci, šele nato si kupite še ostale primerke naložbenih kovancev, ki bodo dopolnjevali vašo zbirko. Nekateri poznani srebrniki, ki so zelo popularni so: Dunajski filharmoniki, Ameriški orel, Kanadski javorjev list, Kitajska panda, Avstralska kookaburra in Mehiški libertad. Je pa bolj od tega, ali boste kupili naložbene palice, ali pa naložbene kovance, pomembno to, kakšno težo imajo. Ali je boljše kupiti težje kovance ali palice, je odvisno od trenutne borzne cene srebra.

Za boljše razumevanje in čimmanjše tveganje za napačno investicijo, je najboljše, če pred nakupom plemenitih kovin najamete svetovalca. Ta vam bo znal svetovati, kakšna naložba je za vas najboljša. Vendar pa se pred obiskom pri njem dobro pripravite in mu zastavite čimveč vprašanj, na njih pa zahtevajte dobro argumentirane odgovore. Glede na to, da se napoveduje, da bo imelo srebro v prihodnosti še veliko rast na svoji vrednosti, vsekakor ne želite zamuditi dobre naložbe.

Zadnji prispevki