Prodaja zlata naj bo premišljena poteza


prodaja zlata

Zlato je bilo že včasih cenejeno kot najbolj žlahtna kovina. Če imate doma nekaj kosov zlata, bodisi v nakitu, ali pa v zlatih kovancih in bi ga radi prodali, je zdaj pravi čas, saj je prodaja zlata v razcvetu. Eni ga kupujejo, ker naj bi njegova vrednost še zrasla in ga bodo tako lahko kasneje prodali za več denarja. Nekateri pa ga zdaj prodajajo, ker cena že dolgo let ni bila tako visoka in se jim zdi pravi trenutek, da zlato pretopijo v denar in s tem poplačajo morebitne dolgove.

Pomembne lastnosti zlata

Zlato, oziroma Aurum, kot so ga imenovali stari egipčani, je prehodna kovina, ki je raztegljiva in jo je lahko oblikovati, hkrati pa ne reagira z večino kemikalij. Zaradi velike gostote, dobre kovnosti in kovinskega sijaja, ter dobre prevodnosti, je zelo dobrodošel pri izdelovanju nakita, v zobozdravstvu in v elektroniki. V nekaterih državah pa se ga uporablja tudi kot monetarni standard. V enem kosu je rumene barve, če ga pa razdelimo, dobimo rdečo, vijolično in črno barvo. Polovica izdelanega zlata se porabi za izdelavo nakita, 40 % kot investicije, 10 % pa v industriji. Prodaja zlata je največja v Indiji, saj indijci pokupijo približno 25 % vsega zlata na svetu.

Vrednost zlata raste že od leta 2018, ko je kilogram te plemenite kovine znašal 32.000 evrov. Letošnje poletje, pa je cena za en kilogram zlata zrasla na 55.000 evrov. Analitiki pa razkrivajo, da padec cene zlata ni pričakovati še tako kmalu, ampak ravno nasprotno, njegova vrednost naj bi še veliko zrasla. Prodaja zlata je v teh časih zagotovo dobra ideja. Ker v tako negotovih časih ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti, je najboljše, če imate doma kaj zlata, ki je manjše vrednosti, da ga prodate, dokler je njegova vrednost še visoka. Resda strokovnjaki napovedujejo, da se bo njegova vrednost še višala, vendar so to po eni strani le ugibanja, glede na gospodarske aktivnosti. V primeru, da začne delniški trg rasti, lahko cena zlata pade. Tega pravzaprav ne more predvideti nihče, lahko se le poskusimo zavarovati, za vsak slučaj.

Prodaja zlata pa ni tako enostavna, kot se sprva sliši. Kot prvo se svetuje veliko previdnosti, saj se cene pri različnih odkupovalcih razlikujejo tudi do 30 odstotkov. Ne glede na to, ali imate doma nakit, zlate lističe, kovance, ali pa kakšne druge proizvode iz zlata, se lahko kadarkoli odločite za prodajo. Nekateri odkupujejo tudi poškodovano zlato. Veliko odkupovalcev vas bo skušalo premamiti, da prodate zlato ravno pri njih. Preden se odločite za ta korak, najprej dobro razmislite, kakšne kose zlata imate pri sebi in ali se jih sploh splača prodati. Na internetu imate veliko spletnih strani, kjer lahko preverite kako se giblje cena zlata na dnevni ravni. Prav tako, še preden se odpravite k odkupovalcu, preverite čistost zlata na žigu, ga stehtajte z natančno tehtnico in na spletu preverite njegovo vrednost. S temi podatki se nato odpravite k odkupovalcem. Vendar pa ne prodajte takoj. Vzemite si čas in pri večih ponudnikih preverite, koliko je vredna prodaja zlata, ki ga imate.

Kako lahko izračunate vrednost zlatnine?

Glede na to kakšna je istočasna borzna vrednost zlata, se lahko izračuna povprečna vrednost odkupa zlata. Vedeti morate, da je ta vedno nižja za približno 10 odstotkov. Razlog za to je, da mora trgovec to zlato poslati v kovnico, ki je mednarodno certificirana in bo zlato predelala v likvidne naložbene palice, ali pa kovance. Če ima na primer vaš nakit žig 585, pomeni, da je čistost zlata 585/1000, to pomeni, da je v 1000 gramih nakita, 585 gramov čistega zlata, gre pa za 14 karatno zlato. Maso nakita nato pomnožite z 0,585 in z odkupno ceno za gram zlata. S tem preprostim izračunom dobite vrednost vašega nakita. Tako se lahko izognete marsikateri goljufiji, ki ste jo lahko deležni pri prodaji zlata.

Ko imate doma izračunane vrednosti, se odpravite k odkupovalcem. Kot že omenjeno, je boljše, da ne prodate takoj, ampak vsaj pri treh različnih preverite za koliko bi bila vredna prodaja zlata, ki ga imate. Ko se boste odločili za odkupovalca, vam bo ta najprej stehtal zlato in določil njegovo čistost. To naredijo tako, da zlato podrgnejo po posebni podlagi in nanesejo malo kisline. Glede na spremembo barve po nanosu kisline, se odčita čistost zlata. Lahko pa se zgodi, da je treba zlatnino še dodatno analizirati, še posebej če gre za zlitino zlata z drugimi kovinami.

Je pa razlika če se prodaja nakit, naložbeno, ali pa zobno zlato. Pri zobnem zlatu, gre za zlitine, ki jih največkrat ne znajo oceniti, stari kovanci, ali pa star nakit pa ima lahko že zgodovinsko vrednost, ki je lahko višja od vrednosti zlata na borzi. Če pa gre za sestavljen nakit, se lahko dragi in poldragi kamni poškodujejo. Prodaja zlata je iz zgoraj omenjenih razlogov lahko tudi napačna ideja. Strokovnjaki svetujejo, da pred prodajo vedno dobro razmislite, ali se vam ta sploh splača.

Investiranje v zlato ne prinaša dobička od dividend, hkrati pa njegovo shranjevanje prinaša težave, ter stroške. Če imate zlatnino doma, je dobro, da se odločite za zavrovanje pred morebitno krajo. Vendar pa z zavarovanjem ni možno zavarovati zlata, ki je vreden več tisoč evrov, saj so zavarovalne vsote premajhne. V takih primerih je bolje najeti bančni sef, ki pa je seveda tudi plačljiv. Zato je najboljša ideja prodaja zlata, še posebej če vam ta le leži doma.

Zadnji prispevki