Paladij – ali lahko prehiti zlato na borzi?


paladij

Paladij je malo manj znana kovina, ki pa se ga prav tako kot zlato in srebro, veliko uporablja v industriji. Srebrno – bela kovina je podobna platini, v naravi pa se nahaja v zrnih platinskih rud in v zlatonosnih peskih. Pridobiva se ga tudi iz bakrovih in nikljevih rud.

Paladij se uporablja v industriji, v zobozdravstvu, elektroniki za izdelavo ur, za izdelavo nakita, vedno bolj se ga uporablja tudi za izdelavo belega zlata, namesto niklja. Uporablja se ga za čiščenje vodika, saj ima sposobnost absorbcije vodika. Spada v skupino platin, odkrit pa je bil leta 1803. Angleški fizik ga je odkril pri razvijanju metode za obdelavo platinaste rude. Poimenoval ga je po asteroidu Pallas. Čez komaj 200 let so ga začeli bolj intenzivno uporabljati v industriji. Do začetka 20. stoletja je bila uporaba paladija zelo omejena. Šele 1930 so začeli z večjo proizvodnjo paladija v Kanadi. Večje povpraševanje za tem elementom, pa se je začelo v 70. letih, predvsem v avtomobilski industriji, za izdelovanje katalizatorjev. V 90. letih pa se je uporaba paladija še bolj povečala. Uporabljati so ga začeli tudi v medicini, za izdelovanje nakita in v industriji. Tudi naložbe v paladij so se začele šele v poznem 20. stoletju. Investiranje v to plemenito kovino je še vedno manj znano od investicije v zlato in srebro, kljub temu, da mu vrednost občutno raste in nekateri paladij imenujejo kovina moderne dobe.

Je lahko paladij dobra naložba?

Največkrat se ga v naložbene namene uporablja v obliki palice mase unče, 50g, 100g, 250g in 500g čistine 999,5/1000, medtem, ko so kovanci zelo redki. Leta 2005 je kovnica v Kanadi začela s kovanjem unčnega naložbenega kovanca Kanadski javorjev list. Leta 2006 pa še naložbeni unčni kovanec iz paladija Ozvezdje Velikega in Malega medveda. V zadnjem času je cena paladija poskočila za kar 70 odstotkov, presegla je celo ceno zlata. Razlog, da je cena te žlahtne kovine tako zrasla, je vedno večja uporaba v industriji. Zaradi novih standardov glede škodljive emisije izpušnih plinov, se je povečalo povpraševanje po katalizatorjih v avtomobilski industriji. Zaradi svoje specifičnosti in fizikalnih lastnosti, se ravno paladij najbolj uporablja za izdelavo katalizatorjev. V prihodnosti pa se pričakuje še večja poraba paladija v avtomobilski in elektronski industriji. Predvsem v avtomobilski industriji zaradi vse bolj strožjih standardov glede varovanja okolja. Evropska unija je zapovedala obvezno uporabo paladija pri izdelavi katalizatorjev, da se zmanjša onesnaževanje okolja. Paladij omogoča izgorevanje plinov v katalizatorju do 950 stopinj, platina pa samo do 650 stopinj. Ker pa je paladij tudi cenovno ugodnejši od platine, je njegova uporaba smiselna tudi iz ekonomičnega vidika. Največja proizvajalca paladija sta Rusija in Južna Afrika, vendar je njegova ponudba zelo omejena, kar pa vpliva tudi na rast cene. Trenutne razmere pa lahko na ceno paladija še dodatno vplivajo. Upočasnitev gospodarske rasti in trgovinska vojna, lahko povzročita, da bo povpraševanje po paladiju v avtomobilski industriji padlo. Sicer zaenkrat še ne kaže, da bi cena paladija padla, vendar so napovedi neugodne. Situacijo lahko reši nadaljno razvijanje ameriškega gospodarstva.

Cena paladija na borzi

Če boste želeli investirati v paladij, boste za kilogram te plemenite kovine morali odšteti 58.604,31 evra. Tej ceni pa morate prišteti še 22 odstotni davek na dodano vrednost. Če ne želite tako velike investicije, se lahko odločite za palice 100g, 50 g ali pa unčne palice. Cena paladija je, tako kot za ostale plemenite kovine, odvisna od povpraševanja. Največ se ga uporablja v avtomobilski industriji za izdelovanje katalizatorjev izpušnih plinov. Glede na to, da se avtomobilska industrija veča, se naj bi tudi povpraševanje po paladiju večala. To lahko zaustavi le ponovna zaustavitev gospodarstva zaradi ukrepov v trenutni pandemiji. Po drugi strani pa lahko trenutna ekonomska kriza povzroči večje povpraševanje po tej plemeniti kovini, saj velja, enako kot zlato in srebro, za varno zatočišče vseh investitorjev. Čeprav je zanimanja za zlato in srebro več, kot pa za paladij, je to odvisno od državnih politik, ki lahko zelo vplivajo na porast ali pa padec zanimanja za določene investicijske razrede. Ker se v celotni evropski uniji za investiranje v paladij plača davek, strokovnjaki sicer bolj priporočajo vlaganje v naložbeno zlato, za katerega se davek ne plača.

Najbolj popularen način vlaganja v paladij je nakup investicijskih palic in naložbenih kovancev iz paladija. Pri teh kovinah investitorji največkrat iščejo palice manjše teže, saj je njihova prednost v tem, da jih je lažje prodati. Če imate več palic manjše teže, lahko to prodajate postopoma po svoji želji, oziroma potrebi po menjavi plemenite kovine v denar. Tako, kot pri nakupu zlatih in srebrnih palic, je tudi pri nakupu palic iz paladija pomembno, da jih kupite pri preverjenih trgovcih. Veliko znanih kovnic ne izdeluje kovancev iz paladija, zato, ker se jim zdi, da je zanimanje premajhno, kar pa še zmanjšuje promet na trgu plemenitih kovin.

Še en razlog za majhno zanimanje investitorjev, za nakup kovancev iz paladija, je ta, da je treba plačati davek, medtem, ko ga za naložbeno zlato ni treba. V kolikor se bodo odločili za ukinitev tega davka, se lahko pričakuje velik porast zanimanja za paladij, s tem pa tudi njegove vrednosti.

Zadnji prispevki