Naftni derivati cena: povezava s ceno surove nafte


naftni derivati cena

Kako so naftni derivati cena v povezavi s ceno surove nafte na svetovnem trgu in pri nas, si pogledamo v tem članku. Gibanje cene surove nafte je v zadnjem letu na svetovnem trgu zelo nepredvidljivo zaradi boja izvoznikov nafte za večji trg in posledično nižanja cene nafte ter zaradi pandemije takoj za tem, ki je lani skoraj ustavila celoten svet, gospodarstvo in promet. Ker je bila za trenutek cena WTI nafte lani celo negativna in cena Brent nafte nizka, so posledično tudi naftni derivati cena padla, vendar v Evropi bistveno manj, kot v Ameriki. Zakaj?

Naftni derivati cena na ameriškem trgu

Ker so naftni derivati cena povezani s ceno nafte, se je lani konec aprila 2020 zgodilo nekaj, kar svet še ne pomni. Cena surove nafte se je pred marcem 2020 začela nižati zaradi boja med Arabci in Rusi, ki tekmujejo za prevlado na svetovnem trgu nafte in so namenoma ceno surove nafte z vzhoda nižali.

Nato nas je vse nenadoma marca 2020 doletela pandemija in svet se je ustavil. Gospodarstvo je čez noč zaprlo vrata, ljudje so ostali doma zaradi korona virusa in brez dela. Ameriško gospodarstvo pa je najbolj odvisno od surove nafte. Pridelujejo jo doma, gre za WTI severno ameriško nafto, ki jo nekaj črpajo iz morja, veliko pa jo pridelajo iz skrilavca. Američani imajo edini na svetu tehnologijo, da lahko pridobijo nafto iz skrilavca.

Že od nekdaj je bila zaradi tega WTI nafta za ameriški trg cenejša, kot za izvoz, kot enako naftni derivati cena je v ZDA nižja, kot drugje po svetu. Američani z nafto in naftnimi derivati nikoli niso varčevali. Tako se je konec aprila leta 2020 zgodilo, da je ZDA na dan proizvedla več kot 2 milijona sodčkov surove nafte preveč, ki je ni mogla skladiščiti.

Ker je prišlo do pomanjkanja prostora v skladiščih in tudi do prevelikih obratovalnih stroškov, je konec aprila 2020 za nekaj časa cena surove WTI nafte postala negativna. Takrat so odjemalci dobili plačano, da so nafto sploh vzeli.

Naftni derivati cena je takrat v ZDA padla tako nizko, da so končni potrošniki na bencinski črpalki Shell plačevali liter goriva samo 0,18 Evra. To je za naftno industrijo slabo, dobro pa je za gospodarstvo, ker zaradi tega lahko hitreje okreva, saj potrebuje energijo.

Naftni derivati cena na evropskem trgu

V istem času, konec aprila 2020, so naftni derivati cena v Evropi bili bistveno višji. Za liter 95 oktanskega goriva ste v Sloveniji odšteli 1 Euro. Če bi se ta cena ravnala po ceni surove nafte na trgu, bi bila bistveno nižja. Naftni derivati cena pa je odvisna tudi od politike posameznih evropskih držav, ki na ceno goriva dodajajo trošarine, okolijske in druge dajatve, s čimer ceno lahko dvignejo ali spustijo po potrebi in njihovi presoji. Zato so cene naftnih derivatov v evropskih državah različne.

Če pogledamo cene 95 oktanskega bencina drugod po Evropi, ugotovimo naslednje:

  • Najdražji bencin je na Nizozemskem kar 1,75 EUR.
  • Drag bencin imajo Italija, Finska in Francija, Nemčija, Norveška in še nekatere države s ceno okoli 1,50 EUR.
  • Sosednja Avstrija ima ceno 1,093 EUR, kar je malenkost manj kot pri nas, Hrvaška pa ima malo dražji bencin 1,25 EUR
  • V Srbiji je cena približno taka kot pri nas 1,18 EUR.
  • Najcenejši bencin pa je v Ukrajini 0,73 EUR in v Turčiji 0,81 EUR.

Naftni derivati cena v Sloveniji

Naftni derivati cena v Sloveniji je odvisna najprej od cene surove nafte na trgu. Država nato določi fiksne dajatve. Cena na drobno v Sloveniji vsakega naftnega derivata posebej je sestavljena iz podajne cene, okoljske dajatve zaradi onesnaževanja zraka, iz dveh prispevkov in sicer za energetsko učinkovitost ter za zagotavljanje podpore pri proizvodnji elektrike, vključuje še trošarino in davek na dodano vrednost na vse prej našteto.

Pri določanju dajatev imajo vlade evropskih držav proste roke, medtem ko Evropska Unija določa najnižje davčne stopnje. V času korona krize je država Slovenija vzela kar 59 % od litra goriva, sredi poletja pa že kar 62 %. Naftni derivati cena 95 oktanskega bencina v Sloveniji je povprečno 1,12 EUR, kar je med cenejšimi v Evropi. Cene pa so od bencinskega servisa do bencinskega servisa različne, ker malo prodajano ceno določajo sami.

Ali se lahko zaradi nizkih cen naftnih derivatov veselimo?

Združenje držav izvoznic surove nafte se je zaradi izkušnje s krizo in Korona virusom dogovorila, da se proizvodnja svetovne nafte zaradi veliko manjšega povpraševanja bistveno zniža, da ne bi zopet prišlo do velikega padca cen in celo negativne cene.

Nizka cena naftnih derivatov za končne potrošnike pomeni, da je zaradi tega slovenska potrošniška košarica, v kateri je tudi vključen 95 % oktanski bencin, bolj bogata. Nizka cena naftnih derivatov tudi pomaga malim in večjim podjetjem do hitrejšega okrevanja zaradi manjših stroškov energije.

Ekonomiste in gospodarstvenike pa nizka cena nafte in naftnih derivatov skrbi. Če se ozremo v zgodovino, lahko ugotovimo, da trend nizke cene energenta lahko dolgoročno povzroči, da bo treba ta primanjkljaj odplačati enkrat v prihodnosti in lahko cene nafte tudi zelo poskočijo. To pa je dobra novica za tiste, ki z nafto trgujejo.

Ena od možnosti tudi je, da se države članice izvoznic nafte ne bodo držale medsebojnega dogovora o zmanjšanju posledic korona krize in stabilizaciji naftnega trga, saj lahko spet začnejo tekmovati za večji tržni delež, kot so to naredile pred krizo 2020.

Zadnji prispevki