Kako deluje borza kriptovalut?


borza kriptovalut

Kriptovalute so v zadnjem času postale zelo priljubljen način investiranja denarnih sredstev. Toda, da lahko začnete s trgovanjem, morate najprej vedeti, kje se sploh nahaja kriptovaluta. Borza kriptovalut je pravi odgovor na to vprašanje. Ker brez borze kriptovalut svet kriptovalut praktično ne bi obstajal, si poglejmo, kaj to sploh je, kako deluje, predvsem pa kako izbrati najboljšo borzo kriptovalut za vas.

Kaj je borza kriptovalut?

Kriptovaluta borza, oziroma borza kriptovalut je posebno mesto na spletu, ki uporabnikom omogoča, da v zameno za določeno vsoto denarja kupijo določeno količino izbrane kriptovalute, skladno z vrednostjo, ki jo ima v tistem trenutku posamezna kriptovaluta. Borza je tako mesto, kjer se opravlja nakupe kriptovalut, z njimi pa se lahko tudi trguje, menjuje …

Če smo še malo bolj natančni, je kriptovaluta borza v resnici programska platforma, ki jo ustvari določena finančna inštitucija ali zanesljivejše podjetje. Vsaka tako ustanovljena borza kriptovalut svojim uporabnikom nudi nakup izbranih kriptovalut. Interes vsake borze kriptovalut je, da k sebi privabi čim večje število uporabnikov, saj ima tako lahko boljšo tržno vrednost kriptovalut, kar sami borzi prinaša tudi večji zaslužek. Kot verjetno že veste, je vrednost kriptovalut namreč še vedno dokaj nestabilna, saj je odvisna od različnih dejavnikov, v največji meri pa od povpraševanja. To lahko hitro ugotovimo že ob pogledu na graf gibanja vrednosti posamezne kriptovalute v preteklosti. Slabo desetletje nazaj, večina kriptovalut ni imela nobene omembe vredne vrednosti, z njimi so poskušali trgovati le večji računalniški navdušenci. Nato pa so leta 2017 kriptovalute in koncept trgovanja z njimi postali znani svetovni javnosti in vrednost vseh je sunkovito poskočila. Vse do danes tako vrednost kriptovalut niha skladno s povpraševanjem, kar privabi mnoge, ki si želijo s spretnim trgovanjem ustvariti hiter, predvsem pa dober zaslužek.

To je tudi razlog, zakaj se vrednost posamezne kriptovalute med borzami kriptovalut razlikuje.  Vsaka kriptovaluta borza namreč kupi določeno količino kriptovalut po tržni ceni, nato pa jih v odkup, oziroma trgovanje ponudi svojim uporabnikom. Vrednost nakupa kriptovalute lahko določa sama kriptovaluta borza, vendar je le-ta, kot smo že prej omenili, v veliki meri odvisna od števila uporabnikov, predvsem pa povpraševanja po določeni kriptovaluti. Zato je interes vsake borze kriptovalut, da v svoj krog privabi čim večje število aktivnih uporabnikov.

Kakšna je razlika med menjalnico in borzo kriptovalut?

Ko boste začeli raziskovati, kje lahko kupite in trgujete s kriptovalutami, se boste srečali s kar nekaj izrazi, ki so si med sabo zelo podobni in vas lahko zmedejo. Največkrat se vam v zadetkih iskanja pojavijo izrazi borza kriptovalut, kriptovaluta borza, ter menjalnica kriptovalut. Izraza borza kriptovalut in kriptovaluta borza pomenita popolnoma enako; platformo za nakup in preprodajo kriptovalut. Razlike v vrstnem redu besed je le posledica različnih prevodov in poimenovanj posameznih uporabnikov. Pogosto pa uporabniki ne vedo, kaj je razlika med izrazoma kriptovaluta borza in menjalnica kriptovalut. Gre za sorodna pojma, pri katerih je borza kriptovalut v nadrednem položaju.

Menjalnica kriptovalut je le obrat, ki vam omogoča, da lahko menjavate različna denarna sredstva – za denar kupite kriptovalute, kriptovalute kupite s kriptovalutami, ali pa kriptovalute zamenjate za denar.

Kriptovaluta borza pa je spletna platforma, ki vam poleg nakupa, oziroma menjave kriptovalut omogoča še aktivno trgovanje z njimi in še mnogo drugega. Kot smo že prej omenili, je posamezni borzi kriptovalut v interesu, da privabi čim večje število strank, saj lahko tako postavlja boljšo ceno posamezne kriptovalute. Zato poleg osnovnih storitev kriptovaluta borza pogosto ponuja še možnost mesečnega varčevanja, investiranja v različne sklade, sklepanje različnih ponudb … Čeprav ni čisto enako, lahko razliko med menjalnico in borzo kriptovalut najlažje ilustriramo s primerjavo med klasično menjalnico denarja in banko. Medtem, ko v klasični menjalnici lahko le zamenjate različne denarne valute, lahko na banki opravite še veliko drugih storitev.

Katero borzo kriptovalut izbrati?

Ena izmed pomembnejših odločitev, ki jih morate sprejeti na začetku trgovanja s kriptovalutami je, katero borzo kriptovalut boste izbrali. Ta odločitev je po navadi kar težka, saj je trenutno na svetu več kot 10.000 različnih borz kriptovalut.  Da izberete pravo borzo kriptovalut, ni pomembno le z vidika aktualne cene kriptovalut, ki jih borza ponuja, ampak tudi z vidika varnosti. Svet kriptovalut je namreč še dokaj nov, zato v aktualnih zakonodaj še ni dobro opredeljen, kar nepridipravom ponuja priložnost za hiter in nepošten zaslužek na račun uporabnikov.

Prvi korak pri izbiri borze kriptovalut naj bo osredotočen na varnost, ki jo posamezna kriptovaluta borza ponuja. Pri tem naj vam omenimo, da se je Evropska unija te problematike že aktivno lotila, zato je sprejela strogo zakonodajo, ki posameznim borzam kriptovalut preprečuje pranje denarja, poleg tega pa zapoveduje obvezno preverjanje strank. Zato borze kriptovalut v Evropi v splošnem veljajo za dokaj varne. Zato vam svetujemo, da si izberete borzo kriptovalut, ki vam bo zagotovila varno poslovanje, saj nenazadnje v kriptovalute vložite lastna denarna sredstva, ki jih ne želite izgubiti na račun spletnih goljufij. Dober nasvet na tem mestu je, da se držite reka, da ni nič tako lepo, kot se sveti. Če vam posamezna kriptovaluta borza ponuja res ugodne pogoje, obljublja hiter in visok zaslužek, ob čemer se vprašate, ali je kaj takega sploh mogoče, je to že prvi alarm, da njeno zanesljivost temeljiteje raziščete, še preden vanjo vložite svoj denar.

Poleg tega, pa bodite pri izbiri posamezne borze kriptovalut pozorni predvsem na to, s katerimi kriptovalutami lahko trgujete na izbrani borzi, ali je njena platforma uporabniku prijazna za uporabo, ali ima vgrajene mehanizme, ki omogočajo zaznavanje kriminalnih aktivnosti, ter nenazadnje, kakšne pogoje poslovanja ponuja.

Čeprav se podatek, da na svetu obstaja več kot 10.000 borz, sliši kar malo strašljivo, boste do izbrane borze kriptovalut prišli dokaj hitro. Pri raziskovanju si pomagajte s spletom, kjer lahko najdete ocene posameznih borz kriptovalute, veliko informacij pa lahko najdete tudi na uradni spletni strani, ki jo ima skoraj vsaka kriptovaluta borza.

Kriptovalute so lahko dober vir zaslužka, toda pot do zaslužka si boste tlakovali sami z odgovornimi odločitvami in premišljenimi dejanji.

Zadnji prispevki