Kje kupiti kriptovalute, če ste začetnik


kje kupiti kriptovalute

Kriptovalute so na trgu trenutno vroča roba, sploh zaradi vsega pompa okoli rekordnih vrednosti bitcoina. Vprašanje, kje kupiti kriptovalute, si v tem času zastavlja vse več ljudi, ki razmišlja o tem, da bi svoje prihranke oplemenitili ali pa jih zgolj zavarovali pred grozečo inflacijo zaradi vsesplošne zdravstvene in gospodarske krize. Zelo primeren odgovor na to je menjalnica kriptovalut, spletna platforma, prek katere lahko svojo denarno valuto zamenjate za kriptovaluto in obratno, seveda pa lahko med seboj menjate tudi posamezne kriptovalute.

Menjalnica kriptovalut ali naprednejša platforma?

Če se torej sprašujete, kje kupiti kriptovalute, je naš odgovor vsem začetnikom zagotovo menjalnica kriptovalut, saj poleg ‘običajnih’ menjalnic obstajajo še nekoliko naprednejše platforme za trgovanje z digitalnim denarjem, pri katerih trgovec uporablja zapletenejša trgovalna orodja, kjer povpraševanje in ponudbo zastavijo kupci. To naprednejšo vrsto menjalnic bi lahko poimenovali kar borza, saj deluje na podoben način.

Poleg tega obstajajo številne različice menjalnic, ki so namenjene najrazličnejšim potrebam. Če želite preprosto z evri kupiti neko kriptovaluto, bo za vas primerna druga menjalnica kriptovalut kot za nekoga, ki bi rad vsakodnevno trgoval, ima s tem že kar nekaj izkušenj in podobno. Če poenostavimo, so naprednejše platforme za trgovanje največkrat kar zapletene za začetnike, medtem ko so menjalnice bolj prijazne uporabnikom in jim nudijo nekoliko mehkejši vstop v digitalno trgovanje.

Kje kupiti kriptovalute? Upoštevajte naše nasvete

Najprej morate vedeti, da vrednost kriptovalute, ki jo spremljate na določenem spletnem mestu, predstavlja nekakšno povprečno vrednost te kriptovalute v različnih menjalnicah. Vrednosti kriptovalut se v menjalnicah namreč razlikujejo med seboj, poleg tega se zavedajte, da večina ponudnikov zaračunava tudi provizijo za vsako transakcijo. Tudi provizija se od ene do druge menjalnice lahko precej razlikuje, tako da izberite tisto, ki provizijo že vnaprej razkriva.

Pripravili pa smo še nekaj dragocenih nasvetov, ki vam bodo pomagali odgovoriti na vprašanje, kje kupiti kriptovalute.

  • Varnost poslovanja

V digitalnem času so spletne platforma zelo mamljive tudi za pranje denarja, goljufije in podobno. Izbrana menjalnica kriptovalut naj poleg uradne licence vključuje tudi procese, ki preprečujejo pranje denarja, ter procese za poznavanje strank. Procesa sta temelj varnega poslovanja in onemogočanja poskusov kriminalnih dejavnosti.

  • Izberite uporabniku prijazno platformo

Že ob obisku prve strani določene platforme vam bo jasno, ali gre za preprosto ali pa je morda naprednejša oziroma bolj zapletena. Če ste začetnik, se boste gotovo bolje znašli na preprosti strani, ne boste se kar tako izgubili. Vaša menjalnica kriptovalut naj bo dokaj preprosta za uporabo.

  • Prepričajte se, kam boste dali denar

Veste, kdo stoji za določeno menjalnico? Pozanimajte se o kontaktnih podatkih, prepričajte se o tem, kdo storitev ponuja. Morda gre zgolj za fiktivno podjetje ali osebo, zato velja biti tu res previden, saj najbrž ne želite, da vas opeharijo.

  • Katere storitve menjalnica kriptovalut ponuja?

Glede na naše različne želje obstaja tudi veliko različnih menjalnic. Nekatere, na primer, nudijo le menjavo običajne denarne valute v kriptovaluto, obratno pa ne, spet druge menjajo le kriptovalute med seboj, o evrih ali dolarjih pa nočejo slišati. Preverite torej, katere valute in kriptovalute vam menjalnica nudi, preden ji zaupate svoj denar.

  • Vam obljubljajo nekaj brezplačnega?

Dandanes boste zelo težko naleteli na brezplačno storitev, zato se raje dobro prepričajte, da ne gre za kakšno prevaro, s katero bi vam želeli odtujiti trdo prisluženi denar.

Nekaj najbolj znanih menjalnic

Ko boste razmišljali, kje kupiti kriptovalute, se boste najverjetneje obrnili na kakšno od bolj znanih menjalnic, ki s seboj nosijo tudi večjo kredibilnost in so vredne zaupanja.

  • Nekoč slovenski Bitstamp

Ste vedeli, da je svetovno znana menjalnica Bitstamp plod slovenskega dela? Leta 2011 sta jo v garaži z dvema prenosnikoma in tisočimi evri ustanovila slovenska mladeniča Nejc Kodrič in Damian Merlak, ki sta tako postala znana slovenska kriptomilijonarja in se že leta uvrščata med najbogatejše Slovence. Podjetje sta leta 2018 sicer prodala belgijski družbi NXMH, češ da je šlo za ‘edini logični nadaljnji korak’ pri rasti Bitstampa, kot zagotavljajo, pa se njihovo poslovanje in vizija ne spreminjata. Menjalnica s sedeži v Luksemburgu, Londonu ter New Yorku spada med prve, najbolj priljubljene in največje na svetu. Za uporabo je dokaj preprosta, ima urejene licence, nekatere moti le nekoliko višja provizija poslovanja.

  • Coinbase

Gre za najbolj priljubljeno menjalnico, ki omogoča hitro prijavo, uporabniku pa prijazen in varen nakup ter prodajo kriptovalut. Ima nekoliko manjšo izbiro kriptovalut, ki jih nudi, a zelo všečno in močno mobilno aplikacijo. Kje kupiti kriptovalute? Začetnikom vsekakor priporočamo to platformo.

  • Kraken

Tudi Kraken spada med najbolj priljubljene menjalnice, saj je varna, nudi večje število različnih valut in nekaj naprednejših orodij. Zato je morda primernejša za tiste, ki že imajo izkušnje z digitalnim trgovanjem.

  • Bitpanda

Ta menjalnica ima sedež v Avstriji in je uporabnikom precej prijazna. Transakcije potekajo dokaj hitro, verifikacija uporabnikov ni preveč zapletena. Strokovnjaki se strinjajo, da ni najprimernejša za napredne trgovce, je pa izredno priljubljena med začetniki.

  • Bittrex

Če ste začetnik in vas zanima, kje kupiti kriptovalute, Bittrex najbrž ne bo prava izbira. Ima hitre transakcije, podpira okoli 250 kriptovalut, trgovanje pa je mogoče le z depozitom, večjim od 10 tisoč dolarjev.

Morda smo v članku le razjasnili kakšno od vaših dilem, kam se v svetu digitalnih valut obrniti, da boste lahko začeli trgovati s kriptovalutami. Res je, vsak začetek je težak, zato začetnikom priporočamo menjalnice, ki delujejo preprosto in od vas ne zahtevajo poglobljenega tehničnega znanja, pa četudi morda nimajo na voljo ogromno različnih kriptovalut. Začnite počasi, previdno, vložite res le tisto, kolikor ne boste pogrešali. Vaši koraki naj bodo preudarni in čez čas vas lahko razveseli prvi čisto pravi zaslužek v svetu trgovanja z digitalnimi valutami.

Zadnji prispevki