Katere delnice kupiti konec leta 2020?


katere delnice kupiti

Leto 2020 je v svetovnem merilu zagotovo zaznamovala pandemija korona virusa Covid 19. Ne glede na to, da gre za bolezen, ki se dotika zlasti področja zdravja, so že zdaj vidne neizbrisne posledice tudi na gospodarstvu, saj so mnogim podjetjem močno padle vrednosti delnic, zato je zaključek letošnjega leta zagotovo dobra priložnost, da začnete razmišljati o tem, katere delnice kupiti konec leta 2020.

Zakaj razmišljati o tem, katere delnice kupiti?

Dejstvo je, da je pandemija korona virusa v letošnjem letu močno ohromila gospodarstvo, oziroma nekatere gospodarske panoge, zato se počasi že napoveduje morebitna gospodarska kriza. Toda čeprav to s seboj lahko prinaša katastrofalne posledice, je hkrati to tudi dobra stvar za naložbo vašega denarja. Vsaka gospodarska kriza namreč prinese tudi padec vrednosti delnic večjih podjetij in s tem priložnost, da tudi vi lahko kupite delnice določenega podjetja po zelo ugodni ceni.

Zavedati se namreč morate, da če imate omembe vredno količino prihrankov, da jih je dobro ob napovedujoči se gospodarski situaciji nekoliko zavarovati. Katere delnice kupiti je zato vsekakor vprašanje na mestu, saj vsaka gospodarska kriza za seboj potegne tudi inflacijo denarnih valut. Zato ni nujno, da bodo konec prihodnjega leta vaši prihranki še vredni toliko, kot so vredni sedaj, čeprav bi jih potencialno ohranili enako količino.

Torej, ko začnete razmišljati o tem, katere delnice kupiti, morate imeti pred sabo cilj, da za svoje prihranke iztržite kar največjo možno vrednost. Poleg naložbe v plemenite kovine, je nakup delnic zagotovo dobra odločitev. Pomembno je le, da dobro izberete katere delnice kupiti. Nekaj nasvetov za dobro in varno izbiro vam razkrijemo tudi v nadaljevanju.

Kaj vam lahko zagotavlja varno naložbo?

Vsak, ki se začne ukvarjati z vprašanjem, katere delnice kupiti, si zagotovo želi dveh stvari – da bi na koncu s prodajo delnic iztržil dober dobiček, ter da so kupljene delnice do trenutka, ko bi se odločili za prodajo, na varnem in da njihova cena od trenutka nakupa vztrajno raste.

Na žalost pa ni enostavnega recepta, ki bi lahko razkril odgovor na vprašanje katere delnice kupiti, da bo naložba varna, a hkrati učinkovita. Ključ do tega recepta pa vam lahko dajo le izkušnje. Ravno to je ena izmed prednosti investicije v delnice, saj za to, ne potrebujete izpolnjevati kakšnih posebnih pogojev, imeti morate le dovolj denarnih sredstev za nakup določene količine delnic. Delničarje zato v grobem ločimo na dve skupini. Na tiste, ki so v delnice določenega podjetja nekoč kupili ali celo dobili, nato pa se z njimi več ne ukvarjajo, pustijo stvar takšno kot je, ob prodaji podjetja pa za svoje delnice prejmejo toliko denarja, kolikor so v tistem trenutku vredne. V drugi skupini pa si vsi tisti, ki so se v posel z delnicami spustili nekoliko bolj premišljeno. Ti vztrajno spremljajo grafe spreminjanja vrednosti delnic, jih prodajajo in kupujejo nove. Tako postajajo vse boljši in bolj izkušeni, posledica česar je, da jim posel z delnicami lahko začne predstavljati glaven vir preživetja. Da pridete do te točke, morate prehoditi kar dolgo pot in požreti marsikateri padec, toda izkušnje, ki jih medtem pridobite, vam kmalu lahko prinesejo dobiček in sredstva, s katerimi lahko razpolagate v nove naložbe in delnice.

Katere delnice kupiti?

Odločitev, katere delnice kupiti, mora biti premišljena in mora odražati trenutne razmere na trgu, hkrati pa tudi vaša predvidevanja, kaj se bo z njimi v prihodnosti dogajalo. Naložba v ugodne delnice podjetja, ki je na robu stečaja zagotovo ni najboljša odločitev, saj za njih ne boste mogli veliko iztržiti. Trenutno se najbolj splača kupiti delnice stabilnih podjetij, ki jim je v tem trenutku cena nekoliko padla, a lahko z gotovostjo trdimo, da bo kmalu spet začela naraščati. Če se usmerimo na slovenski trg, trenutno med podjetja z največjim delniškim potencialom spadajo Krka, Mercator, Petrol in Zavarovalnica Triglav. Res pa je, da je za slovenske delnice velikih podjetij značilna slaba likvidnost, zato se trenutno strokovnjaki na področju borze bolj usmerjajo v naložbe delnic majhnih in srednje velikih podjetjih, saj predstavljajo boljši potencial, da boste lahko iz njih iztržili veliko več, kot ste vanje vložili. Medtem ko boste v delnice velikih podjetij že na začetku morali vložiti veliko začetnega kapitala, končni izkupiček pa ne bo nujno tako visok, kakor bi si želeli, saj vrednost delnic prej omenjenih velikih delniških družb počasi narašča. Borzni analitiki pa trenutno na vprašanje katere delnice kupiti, upe polagajo v Luko Koper, ki je začela pridobivati potencial.

Če pa pogledamo katere delnice kupiti ta trenutek v svetovnem merilu, pa so to zagotovo delnice velikih tehnoloških podjetij. V zadnjih mesecih so vrednosti delnic teh podjetij zaradi svetovne pandemije nekoliko padle, toda kmalu lahko pričakujemo začetek njihove ponovne rasti. Zaradi vse večje potrebe po tehnologiji, bodo delnice teh podjetij prav zagotovo vztrajno naraščale.

Po drugi strani pa vam na vprašanje katere delnice kupiti trenutno vsekakor odsvetujemo nakupe delnic farmacevtskih podjetij, ki so v času korona krize skokovito narastle. Čeprav farmacevstka industrija slovi po dobrem delniškem potencialu, vam svetujemo, da z naložbo delnic v katero izmed farmacevtskih podjetij nekoliko počakate in morda ujamete boljšo kupčijo.

Zadnji prispevki