Cena zlata – je to res varna naložba?


gibanje cene zlata

Dejstvo je, da je hranjenje prihrankov v denarni obliki, zlasti če gre za nekoliko večje količine, pogosto zelo tvegano dejanje, saj lahko denarna valuta izgubi velik del svoje vrednosti iz danes na jutri. Zato se mnogi zlasti ob napovedih nove gospodarske krize začnejo spraševati, kam vložiti svoje prihranke, da bodo z največjo verjetnostjo obdržali, ali celo oplemenitili svojo ceno. Zelo pogosta odločitev je naložba v zlato, saj je trenutno gibanje cene zlata zelo optimistično.

Na gibanje cene zlata vpliva kar nekaj različnih dejavnikov

Če ste že začeli razmišljati o investiciji v naložbeno zlato, ste se zagotovo že srečali z grafom, ki prikazuje gibanje cene zlata. Ta graf je sicer nekoliko razgiban, krivulja pa vztrajno raste navzgor, z nekaterimi vmesnimi padci. To je zagotovo dokaz, da je nakup zlata zelo dobra naložba, saj boste lahko  s premišljenimi dejanji svoje prihranke zavidljivo oplemenitili.

Toda, da bo vaša investicija res uspešna, morate poznati tudi dejavnike, ki vplivajo na gibanje cene zlata. V prvi vrsti so to aktualne gospodarske razmere. V obdobju, ko je gospodarstvo v stanju blaginje, se gibanje cene zlata obrne rahlo navzdol, ali pa stagnira. Ko pa gospodarstvo zaide v krizo, cena zlata naraste. Razlog za ta pojav je v povpraševanju po zlatu. V času, ko je zaradi krize gospodarstvo nestabilno, se povpraševanje po zlatu bistveno poveča, saj mnoge skrbi morebitna inflacija denarne valute.

Naslednji dejavnik, ki vpliva na ceno zlata, pa je država, ki upravlja z rudnikom, oziroma nahajališčem zlata. Država namreč v skladu s svetovnimi trendi regulira količino izkopanega zlata in tako preprečuje, da bi se naenkrat na svetu pojavilo preveč zlata, saj bi to pomenilo drastičen upad cene zlata. To reguliranje niti ni tako zahteven proces, saj je zlato tako redko, da povprečno iz ene tone zlate rude, pridobijo nekje med 5 in 6 gramov zlata.

Na gibanje cene zlata pa močno vpliva tudi borzni trg, na katerem želite kupiti naložbeno zlato. Največji so azijski, ameriški in evropski borzni trg. Lahko se zgodi, da zaradi slabše gospodarske slike azijskega borznega trga, tam cena zlata v nekem trenutku naraste bolj, kot na evropskem in ameriškem trgu.

Gibanje cene zlata se da do neke mere predvideti

Da je zlato varna naložba pa dokazuje tudi podatek, da se gibanje cene zlata, lahko do neke mere predvidi. Najbolj očitna napoved so zagotovo aktualne gospodarske razmere. Če ste dober poznavalec gospodarstva, lahko hitro predvidite, kdaj se bodo razmere začele slabšati. Obdobje, tik pred predvidenim poslabšanjem, je običajno najbolj primerno za nakup naložbenega zlata, saj so takrat cene najnižje, nato pa z vsakim dnem krize nekoliko narastejo. Poleg poznavanja stanja v gospodarstvu, pa vam bo pri odločanju, kdaj je pravi trenutek za nakup zlata, zelo pomagalo tudi dobro znanje ekonomije in poznavanje razmer na borzi.

Na dolgi rok je zlato ena izmed najvarnejših naložb

Ne glede na to, da se gibanje cene zlata ves čas premika, ne smemo pozabiti poudariti, da ti odkloni v cenah naložbenega zlata procentualno gledano po navadi niso zelo veliki. Zato je naložbeno zlato zelo varna investicija zlasti na dolgi rok. Če boste zlato hranili več let ali celo desetletij, bo ob njegovi prodaji zagotovo vredno več, kot ste vanj na začetku vložili. Zagotovo pa poslovanje z naložbenim zlatom ni tek na kratke proge, saj prav neprestane spremembe grafa gibanja cene zlata predstavljajo preveliko tveganje, da bi svoj denarni vložek lahko oplemenitili v časovnem obdobju nekaj mesecev, saj lahko ravno v tem času pride do znižanja cene zlata, zaradi nove investicije pa ste nato prisiljeni zlato prodati v neugodnih razmerah. Saj veste, kako pravijo: »dajte času čas,« kar za investicije v naložbeno zlato vsekakor drži.

Zadnji prispevki