Cene naftnih derivatov poiščimo z aplikacijami


cene naftnih derivatov

Vlada Republike Slovenije je v lanskem letu, konec meseca septembra, na redni seji sprejela informacijo o stanju na trgu naftnih derivatov in ugotovila, da ukrep kontrole cen po izteku veljavnosti te uredbe, s katero je regulirala cene naftnih derivatov zunaj avtocest in hitrih cest, ni več potreben. Tako se cene vseh naftnih derivatov z začetkom oktobra 2020 prosto določa na trgu, ne določa jih država, kar pomeni, da lahko cene goriv določa vsak ponudnik naftnih derivatov posebej. Porabniki lahko z uporabo spleta spremljamo kakšne bodo cene goriva. 

S katerimi aplikacijami lahko spremljamo, kakšne bodo cene goriva?

Da bomo porabniki lažje spremljali, kakšne bodo cene goriva in dobili informacije takoj v realnem času, so nam na voljo naslednje aplikacije:

Goriva.si

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je že leta 2019 vzpostavilo aplikacijo gorivo.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji in je v prvi vrsti namenjena vsem potrošnikom. Preprosto vpišete v iskalnik besedo gorivo.si, nato lokacijo, oddaljenost, distributerja in prodajno mesto. Izberete lahko tudi vrsto goriva, ki vas zanima ali ki ga po poti potrebujete, saj aplikacija deluje tudi na vseh pametnih mobilnih napravah.

Aplikacija AMZS

Aplikacija za preverjanje kakšne bodo cene goriva je moč iskati tudi preko aplikacije AMZS, ki ponuja enake možnosti kot prva. AMZS je po začetku sproščanja cen pogonskih goriv pozorno spremljala in še spremlja gibanje cen na trgu. Da bi bili člani AMZS in drugi vozniki čim bolj obveščeni o cenah na trgu, so za pametne mobilne naprave nagradili s funkcionalnostjo, ki omogoča transparentno primerjavo, kakšne bodo cene goriv. Aplikacijo si lahko brezplačno prenesete ali naložite s poslanim SMS sporočilom, s ključno besedo AMZS na 3131.

Natankaj.si

Pravijo, da smo Slovenci zelo varčljivi, vendar nihče ni tako varčen kot Gorenc. Zato  aplikacija natankaj.si ne preveri samo, kakšne bodo cene goriva, ampak aplikacija omogoča celo kontrolo nad stroški. Če se torej odpravljate na daljše potovanje in ne veste, kje bi natočili gorivo, vam natankaj.si izračuna, kje je najcenejše gorivo, s tem pa upošteva še ostale dejavnike, kot so: čas poti, cena za pot, in koliko bo znašal znesek za poln rezervoar goriva glede na vašo lokacijo. Varčevali boste s kilometrino in gorivom. Uporaba je aplikacije enostavna. Preprosto ustvarite profil svojega jeklenega konjička, vnesete tip vozila, povprečno porabo goriva in velikost tanka. Napredni izbor aplikacije vam bo predlagal najbolj optimalne ponudnike naftnih derivatov za pogonska vozila.

Aplikacija Na poti

Lahko si pomagate tudi z Aplikacijo Na Poti, ki jo ponuja Petrol in tako preverite, kakšne bodo cene goriva. Aplikacijo prenesete iz spletne trgovine Google Play ali App Store, se vanjo prijavite z uporabniškim računom Moj Petrol in jo povežete še s svojo Petrol klub kartico. Zagotavljajo, da bodo vaši podatki na varnem. Na preneseni aplikaciji torej pritisnete na znak za lokacijo, poiščete bencinsko črpalko in izberete možnost “podrobnosti”. Med drugim vam bodo v tej aplikaciji na voljo tudi informacije o delovnem času.

Kakšne bodo cene goriva v Sloveniji, lahko spremljate tudi na povezavi Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Cene naftnih derivatov se oblikujejo na osnovi določil in ostalih podzakonskih aktov, s katerimi so določene višine različnih dajatev in prispevkov. V skladu z uredbo se cene goriv spreminjajo vsakih 14 dni.

Zadnji prispevki