Cena zlata v prihodnje – se še splača vlagati v zlato?


cena zlata v prihodnje

Vlaganje v zlato čedalje bolj pridobiva na popularnosti. Mnogi se v času gospodarske krize, v kateri smo se znašli, sprašujejo, kakšna bo cena zlata v prihodnje in, ali je to še vedno investicija, vredna njihovega časa in denarja.

Vsakdo, ki se odloči za vlaganje, bi moral poskrbeti, da je njegov naložbeni portfelj čimbolj razpršen in to lahko dosežemo tudi z vlaganjem v zlato. Pomembnost razpršenega naložbenega portfelja lahko pojasnimo s preprosto prispodobo: Če s tržnice domov nesete škatlo, v kateri je deset jajc, pa vam ta škatla pade po tleh, ste razbili vsa jajca in vam ne ostane nič. Če pa ta jajca razporedite v pet škatel, v primeru, da vam ena škatla pade iz rok, izgubite samo dve jajci, iz preostalih osmih pa si boste lahko še nekaj dni pripravljali zajtrk. Investicijski trg lahko ponazorimo s temi škatlami jajc; če vsa svoja »jajca« oziroma trdo prigarani denar vložite, na primer, v delnice, trg delnic pa doživi kolaps, lahko ostanete brez vsega. Če pa ga vložite na primer še v vzajemne sklade, zlato in nepremičnine, pa v primeru, da katera od teh škatel pade po tleh, obdržite večino sredstev. Nekje med 10 in 20 odstotkov svojega naložbenega portfelja je priporočljivo, da vložite v zlato, saj relativno stabilna (oziroma celo naraščajoča) cena zlata v prihodnje lahko pomeni velike prihodke oziroma vas vsaj zavaruje pred izgubami.

Kako vlagati v zlato?

Ob dejstvu, da naj bi se cena zlata v prihodnje višala, mnogi razmišljajo o tem, da bi začeli v zlato vlagati. Vlaganje v zlato ne pomeni samo, da kupite določeno količino naložbenega zlata (palic, kovancev, itd.), nato pa ga doma pospravite v sef in čakate na pravi trenutek, da ga prodate po višji ceni. Zlato boste morali v tem primeru primerno zavarovati, da ga zaščitite pred morebitno krajo, zaščititi pa boste morali tudi sebe. Če ne želite zlata hraniti doma, ga boste morali shraniti v eni od bančnih ustanov, to pa seveda s seboj prinaša visoke stroške. Druga možnost je, da vlagate v ETF (oziroma Exchange Trade Funds) sklade, kjer še vedno vlagate v fizično zlato, le da preko tretje osebe, kot je značilno za vse sklade. Tretja možnost pa je, da vložite svoj denar v delnice podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in predelavo zlata (na primer v delnice rudnikov zlata) – ta vam lahko prinese največje dobičke, a je hkrati tudi najbolj tvegana, saj so podjetja odvisna tudi od drugih gospodarskih faktorjev, ki lahko povzročijo, da se cena njihovih delnic dvigne v nebo ali potone na dno.

Kakšna bo cena zlata v prihodnje?

Tega natanko ne ve nihče – tisti, ki trdijo, da vedo, pa lažejo. Cena zlata se giba po določenih smernicah, na katere vplivajo dejavniki, kot so morebitne gospodarske krize in cena denarja, vendar teh dejavnikov ni mogoče stoodstotno napovedati in tako je nemogoče napovedati tudi natančno gibanje cene zlata. Lahko pa, seveda, informirano ugibamo o tem, v katero smer se bodo premikale cene v določenem obdobju v prihodnosti.

V obdobjih gospodarske krize, v kakršni smo se znašli tudi leta 2020 s pojavom epidemije koronavirusa, je že znano, da cena zlata naraste, saj mnogi vlagatelji v strahu pred nestabilnostjo drugih investicij začnejo povpraševati po zlatu, povečano povpraševanje pa v primeru naložbenega zlata pomeni povišano ceno. V letu 2020 je cena zlata podirala rekorde in dosegla najvišjo vrednost v zgodovini trgovanja z zlatom, doslej opaženi trendi pa kažejo, da naj bi cena zlata v prihodnje še vedno rastla – vsaj dokler na trg ne pride učinkovito cepivo proti koronavirusu oziroma dokler se gospodarska situacija ne umiri.

Se torej splača vlagati v zlato?

Tisti, ki so trdili, da je zlato dobrina preteklosti in da se vlaganje vanj več ne splača, so se letos pošteno ušteli. Ker je vrednost zlata stabilna oziroma se s časom le še povečuje, se zlato smatra za izjemno varno naložbo, še posebej v času, ko vrednost delnic in denarja pade (v teh časih cena zlata običajno zraste). Kot že omenjeno, je zlato dobra naložba za diverzifikacijo naložbenega portfelja, saj imate tako zagotovljen profit v času, ko cena delnic pada in v času, ko raste.

Naraščajoča cena zlata v prihodnje lahko oteži vaš vstop na to področje investicij.

Od rasti cene zlata v času koronakrize imajo največ koristi tisti, ki so v zlato vlagali, ko je bila njegova cena še relativno nizka, za nove investitorje, ki verjetno še nimajo veliko sredstev, pa se lahko trenutna cena zlata izkaže za le prevelik zalogaj – cena za gram zlata se trenutno giblje okrog 51 evrov.

Zlato kot investicija je odlično varovalo pred inflacijo in gospodarskimi krizami, saj v primeru obeh njegova cena naraste. Vendar dejstvo, da naj bi cena zlata v prihodnje še rastla (in raste že zdaj), pomeni tudi, da je vstop na trg zlata za marsikoga otežen, če ne celo onemogočen. Premislite, koliko ste pripravljeni vložiti in koliko tvegati, ko se odločate za vlaganje v zlato oziroma podjetja, povezana z njim, in premislite, ali je zlato prava investicija za vas – dejstvo pa ostaja, da je zlato odličen način, da razpršite svoj naložbeni portfelj in se zavarujete v primeru izgub na drugih področjih.

Zadnji prispevki