Cena zlata 2021 – kaj lahko pričakujemo?


cena zlata 2021

Strokovnjaki že dolgo časa poudarjajo, da naj bi bila edina varna valuta zlato. V teh nestabilnih časih, ko se nam varna prihodnost kar nekako izmika, je to še kako pomembno. Nekateri svetujejo, da naj bi vsi imeli zlato manjše vrednosti, ki bi ga v primeru zloma finačnega sistema lahko prodali in tako vsaj malo zavarovali svoje premoženje. Analitične napovedi kažejo, da naj bi se cena zlata 2021 dvignila precej visoko.

Trenutno negotovo stanje na finačnem trgu in na splošno, lahko pripelje do tega, da izgubimo svoje premoženje. Zato ga je del smiselno pretopiti v zlato, saj se tako lahko zavarujemo pred propadom denarnih valut in tako rešimo svoje premoženje. Medtem, ko je bil najboljši čas za pretopitev premoženja v zlato leta 2001, naj bi bil zdaj spet pravi čas za ta korak. Po napovedih raziskovalcev, naj bi cena zlata 2021 zrasla zelo visoko.

Cena zlata bliskovito raste že od leta 2018, takrat je kilogram te žlahtne kovine tehtal 32.000 evrov. Letos pa je vrednost presegla že 55.000 evrov. Glede na to, da gospodarstvu grozi nova finančna kriza, je vsekakor pametno razmišljati o tem, da bi denar pretopili v zlato. Veliko povpraševanje po zlatu je bilo že letos spomladi, ko je novi virus pošteno zamajal tla pod nogami vsem gospodarstvenikom. Ena izmed posledic finančne krize in zaprtja dela gospodarstva, je bila tudi dvig cene zlata  v nebo. V poletnem času je bilo treba za unčo zlata odšteti 1960 dolarjev, do konca leta pa se pričakuje rast celo do 2.300 dolarjev. Cena zlata 2021 bi lahko s tem trendom še bolj zrasla. Razlog, da cena zlata ostaja visoka, je zagotovo ta, da zagotavlja varnost pred tveganji povezanimi z inflacijo in pred morebitnim zlomom finančnega sistema. Natančne analize kažejo na to, da cene zlata ne nameravajo še padati, analitiki pa napovedujejo, da lahko zlato v časih, ko najprej grozi deflacija, nato pa inflacija, pomeni alternativo dolarju.

Raziskovalna podjetja letos razskrivajo, da naj bi se po trenutnem premoru, vse centralne banke na svetu, posvetile nakupu zlata. Zlato že dolgo predstavlja varno zatočišče v času finančnih kriz, zato že dve leti, določene države povečujejo svoje zlate rezerve. Rusija je bila dolgo glavni kupec zlata. Spomladi 2020 pa ga je nehala kupovati, zato ker je cena nafte drastično padla v vojni za zlato med Savdsko Arabijo in Rusijo. Tudi Kitajska, ki sicer dosledno kupuje zlato, letos ni kupila ničesar. Poleg Kitajske in Rusije, pa se v ponoven nakup zlata leta 2021 podajajo tudi Turčija, Ukrajina Srbija, Belorusija, Grčija, Združeni arabski emirati in Argentina. Slovenija se za nakup dodatnih zlatih rezerv ne odloča, zaenkrat pa naše zaloge v zlatu znašajo 3,2 tone. Njihova vrednost je danes 170 milijonov evrov, glede na napovedi, da naj bi se cena zlata 2021 povišala, pa bo vrednost še večja.

V zadnjih mesecih je dolar v primerjavi z evrom, izgubil del vrednosti, zato je bila rast v Evropi malce nižja, a še vedno nad povprečjem rasti, ki jo ustvarjajo delnice in ostali finančni elementi. Nazadnje je bila rekordna rast cene zlata 2011, ko je ta znašala 1920 dolarjev. Analitiki investicijske banke so prepričani, da še nekaj časa ne bomo priča padcu cene te žlahtne kovine, ravno nasprotno, cena zlata 2021 naj bi bila zelo visoko. Glede na nenehno rast cene zlata v zadnjem času, je na mestu vprašanje, koliko časa lahko še raste. Strokovnjaki pravijo, da se centralne banke za nakup zlata ne odločajo zaradi dobička, ampak iz čisto drugega razloga. Tako se naprimer želijo zavarovati, če bi se v monetarnem finančnem sistemu pojavile težave. To pa tudi pomeni, da bodo v prihodnje kupovale zlato, ne glede na to kakšna bo njegova cena. Glede na to, kakšne bodo posledice gospodarske zaustavitve, je odvisno tudi, kako bo stabilen delniški trg. V primeru, da bo ta zrasel, se lahko vrednost zlata zniža. V resnici nihče ne more napovedati, kakšna bo cena zlata 2021. pravzaprav se ne da napovedati, niti kakšna bo vrednost zlata že jutri. Analitiki lahko gibanje cene samo predvidevajo glede na trenutne dogodke v gospodarstvu. Nazadnje je bila visoka rast zlata leta 2011, nato pa so vlagatelji kar nekaj let morali počakati na ponovno rast.

Ne glede na nepredvidljivost na finančnem gtrgu, pa se nekateri odločijo za vlaganje v zlato. To pa je možno na več načinov. Kupite lahko naložbeno zlato in ga hranite v sefu, lahko kupite delnice rudnikov zlata, lahko pa se odločite za vlaganje v finančne inštrumente, ki spremljajo nihanje cen zlata. Za kakršnokoli naložbo se boste odločili, morate vedeti, da manjšo količino kot kupite, večji je pribitek na borzno ceno. Optimalne cene se začnejo šele pri 100 gramskih palicah, njihova vrednost pa se v teh dneh giblje okrog 5000 evrov. Čeprav zlato ne prinaša zajamčenega dobička, pa lahko reši vaše premoženje pred inflacijskim razvrednotenjem.

Zaradi letošnje pandemije, so cene zlata poskočile v nebo, saj je bilo že v sredini leta veliko povpraševanje po zlatih kovancih in zlatih palicah. Takrat je cena zlata dosegla svoj vrh v zadnjih letih, saj je znašala 1700 dolarjev na unčo. Trenutno naj bi bila vrednost zlata na unčo 1950 dolarjev, cena zlata 2021 pa bi se po napovedih analitikov, lahko dvignila tudi do 3.000 evrov.

Zadnji prispevki